Bericht:

Rubriek:

30 oktober 2000

bedrijfsnieuws

Brand treft AVR voor tweede keer

Voor de tweede keer dit jaar is brand uitgebroken bij de AVR in Rotterdam. De oorzaak is nog onbekend. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

In de nacht van 27 op 28 oktober stond een grote loods in brand, waarin de afvalscheidingsinstallatie voor grof huishoudelijk afval is gevestigd. In de loods worden materialen als ijzer, hout, kunststof en papier uit het afval gehaald voor hergebruik. De rest wordt verkleind en verbrand. De installatie is pas sinds maart van dit jaar in gebruik. Om de oorzaak van de brand te achterhalen heeft AVR namens de verzekering een onderzoekscommissie ingesteld. Woordvoerster Monique van den Hoed benadrukt dat de commissie breed adviezen inwint. "De hamvraag is natuurlijk: hoe heeft dit kunnen gebeuren? De bevindingen van de brandweer, de politie, enzovoort worden daar allemaal bij betrokken. Gezamenlijk moeten we de puzzel oplossen." Wanneer het onderzoek afgerond zal zijn, durft men bij AVR niet te voorspellen. "In elk geval zo snel als maar mogelijk. En dan denken we niet aan jaren, maar aan maanden." Ook de vraag of de loods moet worden herbouwd of dat hij nog kan worden opgeknapt moet door de commissie beantwoord worden. De werkzaamheden gaan goeddeels gewoon door. Het scheiden van grof huisvuil vindt zoveel mogelijk op andere locaties plaats. Van den Hoed: "Helaas zal er tijdelijk wel wat meer in de oven belanden."
De brand bij AVR is de tweede in korte tijd. In augustus van dit jaar brak er brand uit in het slakafvoersysteem. Het onderzoek daarnaar is inmiddels afgerond. Een onderzoekscommissie heeft geconcludeerd dat een heet stuk slak in contact is gekomen met een rubberen transportband. Brandend rubber en brokstukken van de slak kwamen terecht op de houten vloer van de transporttunnel, die vervolgens ook vlam vatte. Om herhaling te voorkomen zal AVR diverse veiligheidsmaatregelen nemen. De brand heeft geen milieugevaar opgeleverd en er hadden zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De materiŽle schade bedraagt ongeveer 8 miljoen gulden, inclusief de herbouw van het slakkentransportsysteem.


© Uitgeverij Noordhoek BV