Bericht:

Rubriek:

15 augustus 2001

handhaving

ATF nog lang niet uit problemen

Chemisch afvalbedrijf ATF in Drachten is nog lang niet uit de problemen. Sinds de brand in een opslagloods, mei vorig jaar, moet er niet alleen een nieuwe hal worden gebouwd en vergund, maar worden ook justitiŽle stappen ondernomen tegen twee topmannen van het bedrijf.

Toen op 13 mei 2000 de opslaghal uitbrandde, had ATF net twee weken zijn nieuwe vergunning op zak. Deze behelsde het sorteren, bewerken en opslaan van chemisch afval. Dat laatste onderdeel kwam met de verwoesting van de hal te vervallen. De provincie Friesland gaf daarop een gedoogbeschikking af waarbij het sorteren en bewerken gewoon doorgang kon vinden, maar het opslaan elders moest gebeuren. Deze beschikking is inmiddels verlengd tot 1 juli volgend jaar. Intussen zijn voor de zomer in totaal vijf medewerkers van het bedrijf aangehouden, waaronder twee directieleden. De heer Breuker van de provincie Friesland beaamt noch ontkent dat het tegenstrijdig zou zijn om een bedrijf te gedogen waarvan twee directeuren door justitie worden vervolgd. Breuker: "Dat zijn twee aparte trajecten. Ik verschaf alleen informatie over het provinciebeleid. Over de vervolging van directieleden kunt u beter met het Openbaar Ministerie bellen." Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden meldt dat de aangehouden medewerkers, na enkele dagen van ondervraging, althans voorlopig op vrije voeten zijn gesteld. "Op dit moment verricht de politie nog onderzoek. Wanneer dat is afgerond is het aan de officier van justitie om te beslissen of en wie vervolgd moet worden." Het onderzoek duurt tot het eind van dit jaar.
Voordat bij ATF alles weer in kannen en kruiken is, moet er dus nog heel wat gebeuren. Ook de definitieve vergunning, met inbegrip van de opslag, laat voorlopig nog op zich wachten. Breuker: "Het bedrijf heeft een bouwaanvraag lopen bij de gemeente. Zolang de bouwvergunning niet is afgegeven, mogen wij geen opslagvergunning verlenen. Dus de ene procedure moet wachten op de andere. Bovendien zijn er bezwaarschriften ingediend. Die afhandeling kost zes weken. Wordt daarna nog beroep ingesteld, dan halen we volgend jaar juli niet eens."


© Uitgeverij Noordhoek BV