Bericht:

Rubriek:

15 september 2001

preventie

Milieuclip tegen verfafval

Met een combinatie van lijm in een zak en de Vinmar Milieuclip kunnen schilders en stoffeerders hun afval met negentig procent verminderen.

Dat is in elk geval de ervaring van bedenker en uitvinder van de clip, Ab Dekker, stoffeerder bij Deko in Hardinxveld, die zijn verhaal doet in het VMK-orgaan Impakt. Dekker vertelt onder meer dat alle Nederlandse schilders en stoffeerders bij elkaar tonnen afval per jaar produceren. De enorme verspilling van materiaal en ruimte en de gevolgen voor het milieu die dit afval met zich meebrengt, hebben de stoffeerder geļnspireerd tot de uitvinding van de Vinmar Milieuclip. Dit eenvoudige apparaat heeft de afvalberg bij Deko in elk geval al gedecimeerd, hetgeen ook nog eens een besparing oplevert van tienduizenden guldens. Voorwaarde voor een succesvol gebruik van de clip is dat lijm niet direct in een emmer gaat, maar eerst in een plastic zak, in jargon een inliner geheten. De volle inliner gaat vervolgens de emmer in. Wanneer de lijm 'op' is, wordt met de clip, een kunststof schraapklem die op de rand van de emmer past, de lijm met een handbeweging uit de zak geschraapt. Waar het normale restant al gauw een kilo weegt, blijft er nu niet meer over dan vijftig tot tachtig gram.

Vooralsnog lijkt de branche nog aarzelend te staan tegenover de nieuwe uitvinding, maar Dekker vindt dat onterecht. Hij verwacht dat als hij massaal navolging krijgt, de hoeveelheid lijm- en verfafval in Nederland kan slinken met twintig tot vijftig miljoen kilo per jaar.


© Uitgeverij Noordhoek BV