Bericht:

Rubriek:

1 augustus 2001

verwijdering

VROM-inspectie: geen structureel afvalprobleem bij Zavin


Volgens de inspectie van VROM is er geen sprake van structurele problemen bij de verwerking van vaten ziekenhuisafval bij het verwerkingsbedrijf Zavin in Dordrecht. Een voormalig medewerker van het bedrijf maakte daar vorige maand melding van.


Onderzoek van de inspectie wees uit dat het alleen om incidenten gaat. Volgens de ex-medewerker zouden de structurele problemen mede een bovengemiddeld hoog ziekteverzuim bij Zavin tot gevolg hebben. De inspectie concludeert echter dat het verzuim van vier procent niet afwijkt van het landelijk gemiddelde. Gemiddeld wordt eenmaal per week een vat aangeboden waaruit ziekenhuisafval lekt, ontploffen elke zomer twee vaten door gisting en worden viermaal per jaar injectienaalden in het afval gevonden. De VROM-inspectie vindt die aantallen echter aanvaardbaar gezien het totale aantal vaten - vierhonderduizend - die Zavin jaarlijks verwerkt.
Zavin zag zich geconfronteerd met een stroom van negatieve publiciteit, nadat een actiegroep 'Vrijwillige Milieurecherche' allerlei misstanden in de openbaarheid bracht. De actiegroep werd getipt door de ex-werknemer, die de misstanden voor het milieu en de arbeidsomstandigheden bij de verbrander met foto's illustreerde. In eerste instantie dreigde Zavin met een kort geding tegen de actiegroep, maar zag daarvan af omdat dat alleen maar meer publiciteit zou opleveren. De foto's die werden gepubliceerd zijn incidenten, die slechts zeer sporadisch voorkomen.


Uitgeverij Noordhoek BV