Hoogwaardig aluminium uit schroot

Hoogovens en TNO gaan samen een nieuwe technologie ontwikkelen om kwalitatief hoogwaardig aluminium uit schroot te produceren.

Bericht:

Rubriek:

30 januari 1998

Nuttige toepassing

Hoogovens Aluminium en TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het onderzoek- en ontwikkelingsproject heeft een looptijd van 3 jaar. Er is 4 miljoen gulden mee gemoeid.

Jaarlijks komt in Nederland ongeveer 200.000 ton aluminiumschroot vrij. Voornamelijk afkomstig uit de bouw, huishoudelijke apparatuur en verpakkingen. De nieuw te ontwikkelen technologie wil hieruit zo zuiver mogelijk aluminium terugwinnen. Dit kan dan weer als grondstof dienen voor toepassingen in bijvoorbeeld auto's en vliegtuigen.

Op dit moment wordt aluminiumschroot al grotendeels hergebruikt door dit op te smelten. Daarna wordt zuiver aluminium, uit aluminiumerts, toegevoegd om een legering met de gewenste samenstelling te krijgen.

Het nieuwe proces heeft alle kenmerken van een milieuvriendelijke of duurzame technologie. Meer schroot kan worden hergebruikt, zodat minder erts nodig zal zijn. Daarmee wordt op grondstoffen bespaard en kan het energieverbruik met 70% worden verlaagd.

De nieuwe productiemethode is gebaseerd op een door TNO ontwikkeld smeltkristallisatieproces. Hierin wordt gebruik gemaakt van de 'TNO-Thijssen waskolomtechnologie'. Met deze technologie kunnen zeer zuivere producten worden gemaakt. Bij verwerking van aluminiumschroot worden vooral legeringsmetalen en andere verontreinigingen van het aluminium gescheiden. Daarmee wordt een hoge kwaliteit verkregen. Als gevolg daarvan kan het bijmengen van zuiver aluminium sterk worden verminderd. Andere toepassingsmogelijkheden van deze technologie zijn bijvoorbeeld de ultrazuivering van organische (bulk) chemicaliën en de zuivering van andere metalen als lood en tin.

 


© Uitgeverij Noordhoek BV