Bericht:

Rubriek:

14 augustus 1998

Hergebruik

Start bouw fabriek voor nylonrecycling

 

DSM is in Georgia (USA) begonnen met de bouw van een fabriek voor tapijtrecycling. Als de fabriek is opgestart, volgens planning medio 1999, zal 45 kton caprolactam worden geproduceerd uit tapijtafval.

 

Met de fabriek is een investering van meer dan 160 miljoen gulden gemoeid en er zullen uiteindelijk 75 mensen werken. De nieuwe naam voor de 50/50 joint venture tussen DSM Chemicals North America en AlliedSignal is Evergreen Nylon Recycling Inc.

De nieuwe fabriek zal naar verwachting de hoeveelheid tapijtafval die jaarlijks in de USA gestort wordt naar verwachting met meer dan 90 kton beperken. Volgens DSM is het het eerste grootschalige kringloopsysteem voor de tapijtindustrie. De fabricage vindt via een geoctrooieerde technologie plaats, waarbij nylon-6 tapijtmateriaal wordt afgebroken tot caprolactam, de grondstof voor nylon-6. De joint-venture partners hebben een snelle identificatiemethode ontwikkeld en gepatenteerd om het inzamelen en sorteren van verschillende soorten tapijtafval te vergemakkelijken. Het teruggewonnen caprolactam zal voor veel toepassingen worden gebruikt. Met name de automobielindustrie lijkt interesse te hebben, omdat autoproducenten ernaar streven de hoeveelheid herverwerkt materiaal in hun producten te verhogen.

DSM bestudeert de mogelijkheid om ook in Europa, vermoedelijk in Nederland, een tapijtrecycling-activiteit te starten. Daarvoor neemt DSM deel in het Recam (Recycling of Carpet Materials)-consortium dat met de steun van de Europese Commissie werkt aan de ontwikkeling van een concept voor de totale recycling van tapijten in Europa.


© Uitgeverij Noordhoek BV