Bericht:

Rubriek:

28 september 1998

Preventie

Ketenbeheer maakt strijken overbodig

In de lange keten van kledingproductie in India tot verkoop in de Nederlandse winkels, heeft het kledingconcern Peek & Cloppenburg een aanzienlijke milieuwinst behaald. Door de kleding in bundels te vouwen en te verpakken, is de hoeveelheid verpakkingsafval sterk verminderd en is het aantal kledingstukken dat moet worden ontkreukt, teruggebracht met 60%.

Het Kledingconcern Peek & Cloppenburg (P&C) heeft samen met het Instituut voor Toegepaste Milieu-Economie (TME) de transportketen voor kleding uit India nader beschouwd. Hieruit bleek een grote verbetering mogelijk door de kleding niet meer per stuk te verpakken, maar per twintig of meer. In de nieuwe verpakkingsmethode worden overhemden dubbel geslagen in de lengterichting. Om een scherpe vouwrand te voorkomen maken de Indiase verpakkers eerste een bundel kleren, en vouwen de bundel over een rond stokje. Het stokje gaat mee in de kartonnen doos die de kleding tijdens het transport naar Nederland moet beschermen tegen vuil, beschadiging en diefstal. P&C heeft de nieuwe verpakkingsmethode begin dit jaar ingevoerd.

De nieuwe methode bespaart afval, omdat niet meer elk kledingstuk apart in folie wordt verpakt; één PE-zak per doos volstaat. Minstens even belangrijk is de besparing op reconditioneren. De gebundelde kledingstukken schuiven minder in de kartonnen dozen en kreuken daardoor veel minder tijdens het handmatig laden en lossen en het binnenlands transport. Hierdoor hoeft 60% minder kleding opnieuw te worden ontkreukt in Nederland. Ontkreuken gebeurt meestal door de kleding uit te hangen en met stoom door te blazen. De behandeling is erg energie-intensief. Strijken van zwaar verkreukte kleding is helemaal niet meer nodig. Strijken kost nog meer energie dan de behandeling met stoom. Uit het onderzoek bleek dat met deze verbetering het energiegebruik voor verpakken en ontkreuken kan afnemen van 1600 naar 1100 GJ per jaar.

De bespaarde kosten bedragen ongeveer honderdduizend gulden per jaar, zonder dat daarvoor investeringen nodig zijn. Dat is voor P&C de moeite waard om het project uit te breiden. De verpakkingsmethode wordt nu bij meer producenten toegepast. Ook heeft het bedrijf aan de kledingproducten gevraag om op zoek te gaan naar verpakkingsdozen van een beter soort karton. Daarmee zou de hoeveelheid kreuk nog verder kunnen worden teruggebracht. 


© Uitgeverij Noordhoek BV