Bericht:

Rubriek:

21 september 1999

Handhaving

Afvaltransporteurs grootschalig beboet

Een op zes vrachttransporten waarop milieuregels van toepassing zijn, voldoet niet aan de regels. Dat blijkt uit grootschalige landelijke milieucontroles die tussen 13 en 20 september hebben plaatsgevonden.

Bij een op de acht (12 procent) van de transporten is proces-verbaal opgemaakt. Daarbij zijn zogenaamde 'lik op stuk' boetes uitgedeeld variŽrend van 1000 tot 20.000 gulden. In totaal zijn ruim 600 processen-verbaal opgemaakt. De controles werden op ongeveer 90 locaties langs de belangrijkste verkeersadres uitgevoerd. De nadruk lag op zeehavens en vrachttransporten van en naar Duitsland en BelgiŽ. De actie vond plaats op initiatief van de Inspectie MilieuhygiŽne (VROM) met het doel de handhaving van de belangrijke milieuregels, zoals de EVOA-verordening (die de im- en export van afvalstoffen regelt binnen Europa), de pmv (binnenlands transport van afvalstoffen) en het CFK-besluit. Meer dan 1000 controleurs van de Douane, verschillende politiecorpsen en het RIVM waren bij de actie betrokken. Ook de Duitse en Belgische autoriteiten deden aan de actie mee.
Van de grensoverschrijdende afvaltransporten bleek in 17 procent van de gevallen iets niet in orde. Hierbij is 39 keer proces-verbaal opgemaakt en zijn 10 waarschuwingen uitgedeeld. Het betrof bijvoorbeeld transporten van afbal naar Saoedi-ArabiŽ en IndonesiŽ en een transport van 23 ton PCB-houdend olie naar Trinidad. Bij ruim 12 procent van de binnenlandse transporten zijn ook overtredingen vastgesteld. Hier werden 49 processen-verbaal en 29 waarschuwingen gegeven. Overtredingen van het CFK-besluit kwam in 25 procent van de gecontroleerde transporten voor. Dit leverde 43 keer een proces-verbaal uit en 11 waarschuwingen.


© Uitgeverij Noordhoek BV