Bericht:

Rubriek:

15 november 1999

Inzameling

Stedeling scheidt slechter maar rijdt 'beter'

Ruim negen van de tien Nederlanders van 18 jaar en ouder scheiden tuinafval van het overige afval en deponeren glas in de glasbak. Een andere vorm van milieubewust gedrag, het voor een korte afstand laten staan van de auto, is minder populair.

Maar zes van de tien personen neemt voor een verplaatsing van maximaal vijf kilometer de fiets of gaat lopen. Dit staat te lezen in het introductienummer van de CBS-wijzer, een nieuw, vier keer per jaar te verschijnen informatieboekje met veel (statistische) gegevens over maatschappelijke thema's.
De CBS-cijfers wijzen uit dat naarmate de verstedelijking van de woonomgeving toeneemt, de afvalscheiding vermindert. In de grote steden houdt 55 procent van de inwoners het groente- en fruitafval apart, 76 procent het tuinafval en 77 procent het oud papier. In de niet-stedelijke gebieden zijn deze percentages (respectievelijk 91, 95 en 97) aanzienlijk hoger. Daarentegen laat de stedeling vaker dan de plattelandbewoner voor kleine afstanden de auto staan ten gunste van de fiets of de benenwagen.


Uitgeverij Noordhoek BV